Haugeinstituttet

Stor interesse for Hans Nielsen Hauge i Øst-Europa

Pinsevennenes Ytremisjon (PYM) inviterte Haugeinstituttet og Sigbjørn Ravnåsen til Kiev, Ukraina, 18 – 21 september 2015.

 


Sigbjørn i aksjon på seminaret med god hjelp av tolk Janna Nordgaard.

Haugeinstituttet ble i september invitert til Ukraina i et spesielt oppdrag: å møte pinsepastorer fra menigheter i Kiev og Hviterussland og gi dem fortellingen om Hans Nielsen Hauge.

Sigbjørn Ravnåsen talte med tolk og formidlet historien om mannen som for 200 år siden forandret fattig-Norge gjennom forkynnelse til vekkelse, og sitt lederskap og gründervirksomhet sammen med sine kristne venner.

Det ble en interessant tur for den Norske delegasjonen som fikk oppleve stor gjestfrihet, vennlighet, godt stell og førstehånds info..om situasjonen i Ukraina.

 

Den store severdigheten i Kiev - Sofia-katedralen

 

St Sofia-Katedralen i Kiev er et storslagent eksempel på middelalderens russiske utførsel av gammel
gresk-ortodoks kirkekunst. Karakteristisk med sine mange gullforgylte løkkupler.

Sigurd Røiseland, mangeårig leder av Haugekomiteen, var med til Kiev sammen med frue. Her er Signe og
Sigbjørn Ravnåsen sammen med Aase Røiseland foran Tårnporten inn til kirkeparken rundt Sofia katedralen.

Sigbjørn Ravnåsen i trappa til ett av de mange gamle kirkebygg i et klosterområde, Dormition Kiev-
Pechersk Lavra, som lå på en høyde ved elven Djeper.

 

Hauges bøker brennbare i Hviterussland

 

Haugeseminaret lørdag var tilrettelagt på en moderne  utdanningsinstitusjon for pastorer i utkanten av Kiev. Hit hadde PYM invitert  pinsepastorer fra små menigheter inne i Hviterussland. Pastorene fra Hviterussland mottok med stor interesse utdraget fra Sigbjørns bok «Ånd og Hånd». PYM hadde rukket å oversette fra den engelske utgaven til russisk så deltakere på seminaret kunne få det lille heftet med hjem. Det kom melding etterpå om at de hadde tatt fra dem alle disse bøkene da de passerte grensa på vei hjem igjen fra seminaret. Så brennbare var altså Hauges ord i dagens samfunn i Hviterussland! Farlig litteratur som i Norge for vel 200 år siden! Beskjeden blei tatt imot med bekymring. Bare det ikke får vonde følger for disse kristne pastorene!

 

Maydan-plassen

 

En gruppe på 30 nordmenn blei også med til Ukraina med en spesiell hensikt: å møte pinsepastorer fra Hviterussland som de i mange år har støttet både med penger og forbønn. Her er en del av dem på vei  oppover Maydanplassen i sentrum av Kiev sammen med Haugeinstituttets leder Sigbjørn Ravnåsen.

 

Maydan-plassen måtte besøkes. Sigbjørn lytter til orientering fra pastor i pinsemenigheten i Vestby, Pavel Novik. Han var tolk og initiativtaker for å få trykket kortversjonen av boka "Ånd og Hånd" på russisk. Trykt opp i 1000 eksemplarer.

 

 

Del denne siden: