Haugeinstituttet

Haugeinstituttets sommerspill framføres i Fredrikstad og i Vestfossen sommeren 2014

Som en del av Grunnlovsmarkeringen skal Haugespelet framføres i Fredrikstad 4. juli (gamlebyen) Vestfossen 6. juli ( Fossesholm)

Spennende vinklinger på sommerens to "Haugespel"

Sigbjørn Ravnåsen, manusforfatter av det populære sommerspillet om Hans Nielsen Hauge syns det er interessant å sette opp det såkalte "Haugespelet" i både Fredrikstad og Vestfossen denne sommeren.

- Hauge besøkte ofte Fredrikstad som ung mann, sier Ravnåsen. Han arbeidet der. Han ble satt i arresten der, og satt der sammen med drukkenbolter og andre lovbrytere. Det spennende er også at arresten i Fredrikstad er i gamlebyen like ved der vi skal framføre Haugespelet, sier han. - Det som er interessant med Vestfossen er at her lå Eiker Papirmølle som Hauge var med å grunnlegge rundt 1800. På denne mølla var Mikkel, bror hans, arbeidsleder. Her ble Hauge arrestert av lensmann Gramm i 1804. Det var starten på et langvarig  fengselsopphold i Kristiania på hele 10 år. Spelet skal framføres på herregården Fossesholm, og der står i dag det store stabburet som ble flyttet fra Eiker Papirmølle da mølla ble nedlagt.

Les også

 

"Haugespelet"

Det såkalte "Haugespelet" er en dramatisering av Hans Nielsen Hauges liv og virke, der Sigbjørn Ravnåsen er manusforfatter. I løpet av 1 1/2 time får tilhørerne oppleve lekpredikanten, forfatteren, grûnderen, oppfinneren og forretningsgeniet på forskjellig måter. Spillet presenterer episoder i Hans Nielsen Hauges liv, som er beskrevet i bøker eller hentet fra lokalhistoriske overleveringer.

"Haugespelet" ble for første gang framført i 2001. Etter den gangen har dette populære sommerspillet blitt satt opp hver sommer, ulike steder i Norge.

Det er ti faste skuespillere, som alle er amatører, og i tillegg et mannskap på ti lokale aktører. Disse hentes fra nærmiljøet der spillet blir framført.

 

Hans Nielsen Hauge ønskes velkommen til gards der folk har samla seg til "ombyggelse". Garden er Evju, nå bygdetun i Sauherad.

Sara Oust var blant de mange, unge kvinnene som Hans Nielsen Hauge gav lederansvar og som
holdt oppbyggelser i bygdene i Nord-Østerdalen.

Hans Nielsen Hauge i samtale med bønder i Telemark om å få laget en vendeplog.

Haugespelet i full gang på bygdetunet i Hol.

 

 

Del denne siden: